گروه تحقیقات خدمات مخابراتی کاوشکام آسیا

آشنایی با بهترین انواع کاربردهای ردیاب جی پی اس

16 اردیبهشت ، 1400
تیم تحقیقاتی کاوشکام آسیا
0 کامنت

شاید به جرات بتوان گفت که در دنیای مدرن، ردیاب جی پی اس یکی از محبوب‌ترین و پرکاربردترین فناوری‌ها در جهان است. این ابزار کاربردی یکی از تجهیزات ایمنی محسوب نیز محسوب می‌شود و علاوه بر تسهیل زندگی برای انسان، امنیت را نیز برای او فراهم می‌کند. این ارتش آمریکا بود که نخستین بار در سال 1973 سامانه موقعیت‌یاب جهانی (GPS) را به دنیا عرضه کرد. ردیاب GPS در زمینه‌های گوناگون، از کاربردهای نظامی گرفته تا کاربرد آن در زندگی روزمره، کاربردهای وسیعی دارد. به همین دلیل تصمیم گرفتیم تا در این مطلب با شما همراه باشیم تا ضمن معرفی کوتاهی از جی پی اس، با بهترین انواع کاربردهای ردیاب جی پی اس آشنا شویم. در ادامه با ما همراه باشید.

بهترین کاربرد های جی پی اس

بهترین کاربرد های جی پی اس

مختصری در مورد جی پی اس و تاریخچه استفاده از آن

سامانه موقعیت‌یاب جهانی ترجمه‌ای است که در زبان فارسی برای عبارت Global Positioning System استفاده شده است. به این سامانه به اختصار GPS گفته می‌شود. در توضیح این که GPS چیست و چگونه کار می‌کند باید گفت که این سامانه متشکل از 24 ماهواره‌ای است که در مدار زمین در گردشند. این ماهواره‌ها اطلاعات دستگاه دارای گیرنده جی پی اس را که شامل موقعیت زمانی و مکانی آن می‌شود، به صورت لحظه‌ای به زمین مخابره می‌کنند. از این قابلیت در زمینه‌های مختلفی از جمله ردیاب خودرو، ردیاب شخصی، رهیاب‌ها و ... استفاده می‌شود.

تاریخچه استفاده از جی پی اس
تاریخچه استفاده از جی پی اس

پروژه GPS نخستین بار در سال 1973 توسط وزارت دفاع آمریکا آغاز شد اما در سال 1993 بود که تمامی 24 ماهواره در فضا مستقر شدند. این پروژه به منظور ردیابی و مکان‌یابی نظامی استفاده می‌شد اما از سال 1980 میلادی، برای اهداف غیرنظامی پیشرفت کرد و تا حدی پیش رفت که امروزه یکی از مهم‌ترین و پرطرفدارترین ابزارهای زندگی روزمره محسوب می‌شود.

ساختار ردیاب جی پی اس

برای ردیابی با GPS به چند جز اصلی نیاز است که عبارتند از:
  • مجموعه 24 ماهواره‌‌ای که در مدار زمین قرار دارند؛
  • گیرنده جی پی اس که سیگنال‌های ماهواره‌های موجود در مدار زمین را دریافت می‌کند؛
  • بخش کنترل کننده GPS که اطلاعات دریافتی از گیرنده را کنترل می‌کند.

نکته مهم در مورد جی پی اس میزان دقت آن‌ها در موقعیت‌یابی در شرایط و مکان‌های مختلف است. زمانی که ردیاب جی پی اس در نقطه کور قرار دارد و امکان اتصال به ماهواره‌ها را ندارد، دقت آن‌ها کاهش می‌یابد. هر چه محیط بازتر باشد، سیگنال‌های دریافتی دقیق‌تر است.

ساختار ردیاب جی پی اس
ساختار ردیاب جی پی اس

بهترین انواع کاربردهای ردیاب جی پی اس

ازمیان بهترین انواع کاربردهای ردیاب جی پی اس، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
  • کاربردهای نظامی ردیاب جی پی اس،
  • کاربردهای غیرنظامی ردیاب جی پی اس و استفاده از آن در زندگی روزمره؛
  • کاربردها ردیاب جی پی اس در خودرو؛
  • کاربردهای ردیاب جی پی اس در صنعت حمل و نقل.

مطالب بیشتری از تیم تحقیقاتی کاوشکام آسیا بیاموزید

در ادامه به بررسی دقیق‌تر هر یک از این کاربردها می‌پردازیم.

کاربردهای نظامی ردیاب جی پی اس

همان‌طور که اشاره کردیم، ردیاب جی پی اس اولین بار با هدف استفاده نظامی به وجود آمد و هنوز نیز از آن در امور نظامی استفاده می‌شود. به دلیل حساسیت موضوع امور نظامی، ردیاب‌هایی که برای کاربرد نظامی استفاده می‌شوند باید دقت بسیار بالایی داشته باشند. کاربرد نظامی ردیاب جی پی اس به این صورت است که اطلاعاتی  دقیق در مورد طول و عرض منطقه جغرافیایی دشمن ارائه می‌کند تا شبیه‌سازی انجام شود و به این ترتیب نقشه نظامی تهیه شود و انجام عملیات دقیق‌تر صورت گیرد. از ردیاب جی پی اس برای هواپیما‌ها و هلیکوپترهای نظامی با هدف غلبه بر دشمن استفاده می‌شود.

استفاده نظامی از ردیاب جی پی اس
استفاده نظامی از ردیاب جی پی اس

کاربرد غیر نظامی ردیاب جی پی اس

در طول زندگی روزمره، از ردیاب جی پی اس به صورت گسترده استفاده می‌شود. استفاده از ردیاب از سوی پلیس‌ها، آتش‌نشانان و اورژانس در تعیین دقیق محل به نجات جان بسیاری از افراد در طول روز کمک می‌کند. در حوزه مهندسی و در کار نقشه‌برداری نیز از ردیاب جی پی اس برای تعیین دقیق مکان استفاده می‌شود. همچنین در زمان آتش‌سوزی‌های جنگل‌ها و یا در زمان بروز حادثه در کوه‌ها، از ردیاب جی پی اس در هواپیما استفاده می‌شود تا بتوان برای کمک‌رسانی به محل دقیق حادثه اعزام شد.

استفاده غیر نظامی از ردیاب جی پی اس
استفاده غیر نظامی از ردیاب جی پی اس

کاربردهای ردیاب جی پی اس برای اشخاص و حیوانات

از مهم‌ترین کاربردهای ردیاب جی پی اس استفاده از آن برای نظارت بر ایمنی سالمندان و کودکان است. با وجود ردیاب‌ها، در صورتی که سالمندی با اختلالات ناشی از افزایش سن مواجه باشد و با خروج از منزل نتواند دوباره بازگردد، کاربر می‌تواند با اطلاع دقیق از موقعیت او، به راحتی او را بیابد یا در صورت لزوم موقعیت لحظه‌ای و دقیق او را به پلیس اعلام کند. این موضوع برای کودکان و حیوانات و کنترل آن‌ها نیز صادق است.

استفاده از ردیاب جی پی اس روی حیوانات و اشیااستفاده از ردیاب جی پی اس روی حیوانات و اشیا

کاربردهای ردیاب جی پی اس در خودرو

امروزه استفاده از ردیاب در ماشین یکی از مهم‌ترین کاربردهای جی پی اس محسوب می‌شود که طرفداران بسیاری دارد. ردیاب جی پی اس ماشین علاوه بر این که از سرقت خودرو جلوگیری می‌کند و در زمان سرقت موقعیت دقیق خودرو را نشان می‌دهد، امکان کنترل از راه دور خودرو و نظارت بیشتر بر عملکرد راننده را نیز فراهم می‌کند.

ردیاب جی پی اس خودرو
ردیاب جی پی اس خودرو

 کاربردهای ردیاب جی پی اس در صنعت حمل و نقل

پیش از ظهور ردیاب‌ها، دغدغه رسیدن صحیح و به موقع کالاها یا مسافران به مقصد نگرانی بزرگی محسوب می‌شود. با اختراع ردیاب‌ها، امکان ردیابی لحظه‌ای ماشین در هر زمان و در هر نقطه‌ای از جهان فراهم شد. ردیاب برای صاحبان صنایع حمل و نقل و همچنین صنایع پخش و توزیع ابزاری بسیار کاربردی و مهم برای نظارت بیشتر بر عملکرد کارکنان و ارائه خدمات بهتر به مشتریان محسوب می‌شود. علاوه بر این، به دلیل امکاناتی که فراهم می‌کند، برای صاحبان این صنایع کاهش هزینه سوخت را نیز به همراه دارد.


کاربرد ردیاب جی پی اس در حمل و نقل

کاربرد ردیاب جی پی اس در حمل و نقل

دیگر انواع کاربردهای ردیاب GPS

علاوه بر موارد کاربردهای عمومی و تخصصی که در بالا به آن اشاره کردیم، از ردیاب GPS در امور زیر نیز استفاده می‌شود:
  • استفاده از ردیاب جی پی اس در پروژه‌های عمرانی؛
  • کوهنوردی و موقعیت‌یابی دقیق به کمک GPS؛
  • کشتی‌رانی و قایق‌رانی؛
  • عملیات نجات و کمک در هنگام حوادث طبیعی مانند سیل و زلزله؛
  • کنترل ترافیک شهری و استفاده از آن توسط پلیس راهنمایی و رانندگی.

ردیاب جی پی اس gps
ردیاب جی پی اس gps

کلام آخر

ابزارهای نوین تحولی بزرگ در زندگی انسان به وجود آورده‌اند. در این مطلب با بهترین انواع کاربردهای ردیاب جی پی اس و نقش آن در زندگی انسان امروزی آشنا شدیم. اگر چه هدف از ساخت این ابزار در ابتدا نظامی بوده، اما امروزه کاربردهای آن به قدری گسترده شده که نبود آن می‌تواند بسیاری از کارها را با مشکل مواجه ‌کند و ایمنی و امنیت افراد را به خطر ‌اندازد.

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی

نظرات یا پیشنهادهای خود را در این قسمت به اشتراک بگذارید

به این صفحه امتیاز دهید
میانگین امتیاز کاربران | امتیاز 5 از 5 (از 31 رای)