امروزه گلخانهها نقش مهمی در زندگی ما انسان ها ایفا میکنند. بسیاری از محصولاتی که در سبد غذایی روزانه ما قرار دارند، در گلخانهها پرورش یافتهاند و به دستمان رسیدهاند. به همین دلیل، نظارت دقیق بر وضعیت گلخانه برای دستیابی به محصولی با کیفیت ضروری است. کشاورزان در تولیدات گلخانهای خود تلاش میکنند تا دادههای مختلفی را به دست آورده و ذخیره و بررسی کنند تا زمانی که دادهها قابل اندازهگیری نباشند، کنترل آنها امکان پذیر نیست.
مهمترین پارامترهایی که در گلخانه باید اندازهگیری شوند، نور، دما و رطوبت است. از زمانی که گلخانهها به وجود آمدهاند، کشاورزان برای ارائه باکیفیتترین محصولات گلخانهای، این پارامترها را اندازهگیری کردهاند، اما در مورد کنترل هوشمندانه دادهها و ثبت آنها چطور؟ در گذشته مانیتورینگ آنلاین و دقیق و ثبت اطلاعات گلخانه میسر نبود. با پیشرفت تکنولوژی و روی کار آمدن دیتالاگرها، پایش محیطی از جمله پایش دما و رطوبت در گلخانه امکان پذیر شده است. اگر شما هم علاقهمند هستید تا با نقش دستگاه دیتالاگر پایش دما و رطوبت در گلخانه آشنا شوید، با ما در این مطلب همراه باشید تا به بررسی دقیق این موضوع بپردازیم.
تاریخچه ساخت گلخانه به قرن هفدهم میلادی بازمیگردد، یعنی زمانی که اروپاییان برای کاشت و تولید میوههای خارج از فصل و گل و گیاهان زینتی از آن استفاده میکردند. امروزه به منظور بهبود کیفیت محصولات و در دسترس بودن آنها در تمامی فصلها، در تمام کشورهای جهان گلخانه وجود دارد.
برای آن که محصولات گلخانهای کیفیت بالایی داشته باشند و رشد آنها مطلوب باشد، نیاز است تا دمای هوای گلخانه و رطوبت نسبی خاک در شرایط ایدهآل قرار داشته باشد. در واقع، دما و رطوبت دو فاکتور مهم و تاثیرگذار بر کیفیت محصولات است. در صورتی که رطوبت خاک در گلخانه خیلی زیاد باشد، این احتمال وجود دارد که بعضی از مواد مغذی از جمله کلسیم جذب گیاه نشود و در صورتی که رطوبت خیلی کم باشد، گیاه نمیتواند رشد کافی داشته باشد. به همین دلیل، کنترل رطوبت در گلخانه اهمیت بسزایی دارد.
اهمیت پایش دما و رطوبت در گلخانه
دما نیز یکی دیگر از عوامل محیطی است که بر رشد گیاهان تاثیر مستقیم دارد. به طور کلی، هر گیاهی دمای مناسب خاص خود را دارد و در آن دما بهترین رشد و نمو را دارد. در صورتی که دمای محیط بیش از محدوده دمای قابل تحمل گیاه باشد، رشد آن متوقف میشود و باعث آسیب دیدن محصول میشود. از طرفی، اگر دما کمتر از محدوده دمای قابل تحمل گیاه باشد، رشد گیاه کاهش مییابد و یا متوقف میشود. رشد مناسب محصول به دمای هوای گلخانه و دمای ریشه مرتبط است. به دلیل اهمیت میزان دما و رطوبت در گلخانه، مانیتورینگ دقیق و ثبت اطلاعات مهم و ضروری است. این کار به کمک دستگاهی به نام دیتالاگر انجام میشود که در ادامه با آن بیشتر آشنا خواهیم شد.
دیگر مقالات شرکت کاوشکام را در این بخش دنبال نمایید
رطوبت و دمای گلخانه نقش اساسی در افزایش و کاهش کمیت و کیفیت محصول دارد و علاوه بر آن، کنترل همیشگی آنها، کنترل آفت و بیماریها را نیز شامل میشود. با پیشرفت تکنولوژی، کنترل و مانیتورینگ دما و رطوبت گلخانه و ذخیرهسازی اطلاعات در بازههای زمانی گوناگون آسان شده است. این کار به کمک دستگاهی به نام دیتالاگر (Data Logger) انجام می شود.
دیتالاگرها ابزارهای الکترونیکی کاربردی در صنایع مختلف هستند که مجهز به سنسورهای گوناگون میباشند. سنسورهای تعبیه شده در این دستگاه، اطلاعات و دادههای به دست آمده از محیط را بر حسب زمان به طور دقیق ثبت و ضبط میکنند. دلیل استفاده از دیتالاگرها متفاوت است و بر حسب نوع آنها میتوان در صنایع مختلف از آنها استفاده کرد. یکی از انواع پرکاربرد این دستگاهها، دیتالاگر دما و رطوبت است. این دستگاه، دادههای مربوط به دما و رطوبت را در بازه زمانی خاصی به کمک سنسورها اندازهگیری و ثبت میکند. دیتاهای ثبت شده به راحتی قابل مشاهده و تحلیل هستند.
نحوه کنترل دما و رطوبت در گلخانه
استفاده از دیتالاگر دما و رطوبت در گلخانه به منظور پایش هر چه بهتر رایج است. با نصب دیتالاگر دما و رطوبت در گلخانه و تعریف بازه دما و رطوبت برای آن، در صورتی که دما و رطوبت از بازه تعریف شده بالاتر رود و یا کاهش یابد، هشداری به صورت پیامک ارسال میشود. این دستگاه همچنین تغییرات دما در گلخانه را نیز ثبت میکند و در صورت نیاز، کشاورز میتواند آنها را بررسی و ارزیابی کند.
اکنون که با کاربرد دیتالاگر دما و رطوبت در گلخانه آشنا شدید، شاید این سوال برایتان مطرح شود که نقش دستگاه دیتالاگر پایش دما و رطوبت در گلخانه چیست. در پاسخ باید بگوییم که در گذشته، پایش محیط گلخانهها بدون ابزارهای پیشرفته انجام میشود و به همین دلیل یا کیفیت محصول مطلوب نبود و یا کمیت آن در مقایسه با محصولات گلخانهای امروزی نبود زیرا خطای انسانی در تشخیص دما و رطوبت زیاد بود.
دیتالاگرها با فراهم ساختن امکان کنترل دما و رطوبت به کشاورز این اطمینان را میدهند تا پارامترهای موثر در رشد و کیفیت محصولات گلخانهای در هر لحظه قابل بررسی باشند. کشاورز میتواند به کمک سنسورهای دیتالاگر محیط گلخانه را به خوبی در هر لحظه کنترل کند؛ برای مثال در صورتی که رطوبت محیط کاهش یابد، دیتالاگر هشداری به شکل پیامک به کشاورز ارسال میکند و او میتواند اقدام به فعالسازی مهپاش ها کند تا رطوبت مورد نیاز تامین شود. از مهمترین مزایای استفاده از دیتالاگر دما و رطوبت در گلخانه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
به کمک سیستم مانیتورینگ دما و رطوبت، ضمن کنترل لحظهای وضعیت گلخانه، میتوان گزارشی مستند از وضعت دما و رطوبت نیز تهیه نمود و به صورت جدول و نمودار آنها را تحلیل کرد.
نقش دستگاه دیتالاگر پایش دما و رطوبت در گلخانه
نظرات یا پیشنهادهای خود را در این قسمت به اشتراک بگذارید