دیتالاگر وسیلهای است که تغییرات شرایط را به کمک حسگرها یا همان سنسورهایی که در آن تعبیه شده است در طول زمان بررسی و ثبت میکند. این ابزار میتواند به صورت مستقل یا دارای چندین کانال باشند. دیتالاگرهایی که به صورت مستقل کار میکنند نیاز به باتری دارند و قابل حمل هستند و میتوانند ساعات بسیار طولانی در حال حملونقل کار کنند. ما در این مقاله قصد داریم پس از معرفی نمونه بردار یا دیتالاگر (data logger) به طور کامل به بررسی این موضوع بپردازیم که دیتالاگر چگونه کار میکند و کاربردهای آن چیست؟ با ما همراه باشید.
همانطور که در ابتدای این مطلب اشاره کردیم، دیتالاگر یک وسیله الکترونیکی است که دیتا یا دادهها را از طریق حسگرهای داخلی (سنسورهای تعبیه شده درون دستگاه دیتالاگر) و حسگرهای خارجی (سنسورهای نصب شده در بیرون دستگاه) دریافت میکند و آنها را در طول زمان یا نسبت به مکان ذخیره میکند. دادههای دریافتی میتوانند دمای یک محیط، کشش و جاذبه، میزان جابجایی، ولتاژ، مقاومت و بسیاری از فاکتورهای دیگر باشند. این پارامترها در بسیاری از مشاغل و محیطها مهم و حیاتی محسوب میشوند و به همین دلیل جمعآوری و ذخیره کردن آنها ضروری است.
این ابزار الکترونیکی از یک میکروپروسسور (ریزپردازنده)، یک حافظه داخلی برای ذخیره کردن اطلاعات و چندین سنسور برای جمعآوری اطلاعات تشکیل شده است. دیتالاگرها اصولا کوچک هستند و از باتری تغذیه میکنند. دیتالاگر را میتوان به کامپیوتر وصل کرد و از نرمافزار مخصوص برای نمایش و تحلیل اطلاعات بدست آمده از آن استفاده کرد. البته برخی از دیتالاگرها خود صفحه نمایشگر دارند و اطلاعات را میتوان روی این صفحه مشاهده کرد. همچنین برخی از انواع دیتالاگرها، میتوانند اطلاعات را به صورت بیسیم به سایر دستگاهها منتقل کنند.
یکی از مزایای دیتالاگرها این است که برخلاف سایر ابزارهای جمعآوریکننده اطلاعات، میتوانند به صورت مستقل و مجزا از یک رایانه کار کنند. دیتالاگرها در انواع مختلف با نوع، رنگ و سایز متفاوت در بازار عرضه میشوند و میتوان آنها را با توجه به نیاز و بودجه خود تهیه کرد. انتخاب بهترین دیتالاگر موجود در بازار کمک میکند تا اطلاعات به صورت دقیق جمعآوری شوند.
دیتالاگر چیست و چگونه کار می کند
در هنگام خرید دیتالاگر موارد زیر را در نظر داشته باشید تا بتوانید بهترین نوع دیتالاگر را انتخاب کنید:
دیگر مقالات کاوشکام آسیا را در این بخش دنبال نمایید
اجزای تشکیل دهنده دیتالاگر
این ابزارها میتوانند انواع مختلف ورودی را بپذیرند. همچنین، برخی از دیتالاگرها قابلیت این را دارند که 2 یا چند نوع ورودی از جمله دما و فشار یا دما و رطوبت را بپذیرند و برخی از دیتالاگرها حتی قابلیت این را دارند که همه انواع ورودیها را بپذیرند. از جمله رایجترین انواع ورودیها عبارتند از:
دیتالاگرها توانایی ثبت و کنترل دما، فشار، رطوبت، جریان، ولتاژ و ... را دارند. همین ویژگی دیتالاگرها باعث شده است که این ابزارها کاربردهای بسیار زیادی داشته باشند. از مهمترین کاربردهای دیتالاگرها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کاربردهای دیتالاگر چیست؟
این که یک دیتالاگر تا چند وقت میتواند اطلاعات را ثبت کند به حجم حافظه داخلی و سرعت نمونهبرداری بستگی دارد. برای تعیین این بازهزمانی میتوانید حجم حافظه را تقسیم بر سرعت نمونهبرداری کنید. برای مثال فرض کنید حافظه یک دیتالاگر 15000 نمونه است و اگر بخواهید در هر دقیقه 3 نمونه ثبت کنید، این دیتالاگر میتواند 3/15000 (5000 دقیقه)، حدود 3 روز و نیم، برای شما کار کند.
این مورد به نوع دیتالاگر بستگی دارد، به این صورت که در برخی از دیتالاگرها میتوانید به صورت مستقیم به اطلاعات دسترسی داشته باشید و یا آنها را چاپ کنید. برخی از دیتالاگرها را هم میتوان به کامپیوتر وصل کرد و اطلاعات را در فایلی ذخیره کرد. برخی دیگر از دیتالاگرها هم میتوانند به صورت بیسیم اطلاعات را به هر دستگاه دیگری منتقل کنند.
در این مطلب سعی داشتیم تا به طور کامل در مورد این موضوع صحبت که دیتالاگر چگونه کار میکند، چه کاربردی دارد و مزایای آن چیست. ثبتکننده داده یا نمونهبردار یا دیتالاگر ابزاری کاربردی و الکترونیکی است که اطلاعاتی را در طول زمان ثبت میکند که توسط خود یا سایر دستگاهها اندازهگیری شدهاند. معمولاً دیتالاگرها در اندازههای کوچکی طراحی میشوند و حمل آنها بسیار آسان است.
برخی از دیتالاگرها دارای صفحه نمایش هستند و میتوان دادههای ذخیره شده را روی نمایشگر خود دستگاه مشاهده کرد، اما برخی دیگر از طریق کابل به کامپیوتر وصل میشوند و توسط نرمافزار مخصوص میتوان دادههای اندازهگیری شده را بر روی صفحه نمایش رایانه مشاهده کرد.
یکی از مزایای دیتالاگرها این است که به صورت بیستوچهار ساعته داده را بدون نیاز به مراقبت یا نظارت خاصی جمعآوری میکنند. این قابلیت باعث میشود تا در محیطهای حساس به برخی پارامترها مانند میزان دمای هوا، رطوبت و ، تصویری دقیق و کامل از شرایط محیط کنترلشده به دست آورد.
نظرات یا پیشنهادهای خود را در این قسمت به اشتراک بگذارید