یکی از مفاهیم نسبتاً جدیدی که این روزها زیاد به گوش میرسد، اینترنت اشیا یا اینترنت چیزها است که با نام اختصاری IoT شناخته میشود. این مفهوم زمانی گسترش پیدا کرد که ارتباطات بیسیم (وایرلس) افزایش یافت و اشیا و اطراف ما را در برگرفت.
اما مفهوم این فناوری نوظهور و کاربردی شاید هنوز برای بسیاری از ما ناشناخته و گنگ باشد. ما در این مطلب سعی داریم تا یک راهنمای کامل در مورد اینترنت اشیا ارائه کنیم و توضیح دهیم که این فناوری جدید چیست، چه کاربردی دارد و چرا وجود آن در زندگی مدرن اهمیت دارد. با ما در شرکت کاوشکام آسیا همراه باشید.
اینترنت اشیا، کاربردها و مزایای آن
اینترنت اشیا (Internet of Things یا به اختصار IoT)، سیستمی متشکل از دستگاههای محاسباتی مرتبط، اشیا، ماشینهای مکانیکی و دیجیتال، حیوانات یا انسانها است که هر یک شناسههای منحصر به فرد (UID) دارند و میتوانند دادهها را از طریق شبکه، بدون نیاز به تعامل انسان با انسان یا انسان با کامپیوتر انجام دهند.
در واقع، اینترنت اشیا (IoT) یک شبکهی بزرگ جهانی متشکل از اشیای متصل به اینترنت است. منظور از «اشیا» حسگرها، پردازندهها و نرمافزارهایی هستند که دادههای مربوط به نحوه استفاده و محیط اطرافشان را جمعآوری میکنند و به اشتراک میگذارند. یک پلتفرم اینترنت اشیا، دادهها را از دستگاههای مختلف میگیرد و آنها را یکپارچه میکند، سپس تجزیه و تحلیلهای خود را اعمال میکند تا ارزشمندترین اطلاعات را با برنامههای کاربردی ساخته شده برای رفع نیازهای خاص به اشتراک بگذارد.
امروزه سازمانهای فعال در حوزههای مختلف به طور فزایندهای از اینترنت اشیا استفاده میکنند تا کارآمدتر عمل کنند، مشتریان را بهتر درک کنند، خدمات مشتریان را افزایش دهند، تصمیمگیریهای خود را بهبود ببخشند و ارزش خود را افزایش دهند.
در جدول زیر تاریخچه اینترنت اشیا را به صورت خلاصه مشاهده میکنید:
سال | رویداد |
---|---|
1990 | جان رامکی (John Romkey) اولین دستگاه اینترنت اشیا را میسازد: توستری که با کامپیوترش کنترل میکند. |
1999 | کوین اشتون (Kevin Ashton) اصطلاح «اینترنت اشیا» را به عنوان توصیف چشم و گوش رایانه به کار برد. |
2000 | کمپانی ال جی اولین یخچال متصل به اینترنت خود را با قیمت 20000 دلاری معرفی کرد. |
2008 | اولین کنفرانس جهانی در مورد اینترنت اشیا در زوریخ سوییس برگزار شد. |
2010 | تونی فادل (Tony Fadell) کمپانی Nest، سازنده ترموستات هوشمند، را تأسیس کرد |
2013 | فرهنگ واژگان آکسفورد، واژه “internet of things” را به واژگان خود اضافه کرد. |
2014 | آمازون اسپیکر اکو (Echo) را به همراه دستیار صوتی الکسا معرفی کرد – راهحل جدید برای کنترل خانه هوشمند |
2016 | بات نت میرای (Mirai) بیش از 600 هزار دستگاه IoT را با بدافزار آلوده کرد. |
2020 | بر اساس برخی آمارها، تعداد دستگاههای متصل به اینترنت بیش از 20 میلیارد است. |
اکوسیستم اینترنت اشیا متشکل از دستگاههای هوشمند مبتنی بر وب است که از سیستمهای تعبیهشده مانند پردازندهها، حسگرها و سختافزارهای ارتباطی استفاده میکنند تا دادههایی که از محیط خود به دست میآورند را جمعآوری، ارسال و بر روی آنها عملیات انجام دهند. دستگاههای اینترنت اشیا دادههای حسگری را که جمعآوری میکنند که با اتصال به اینترنت اشیا یا سایر دستگاهها به دست آوردهاند و سپس این دادهها را برای تجزیه و تحلیل به فضای ابری یا فضای لوکال ارسال میکنند.
گاهی نیز این دستگاهها با سایر دستگاههای متصل ارتباط برقرار میکنند و بر اساس اطلاعات دریافتی از یکدیگر، عمل میکنند. دستگاهها معمولاً کار خود را بدون دخالت انسان انجام میدهند، اگرچه افراد میتوانند با دستگاهها تعامل داشته باشند - به عنوان مثال، برای راهاندازی، ارائهی دستورالعملها یا دسترسی به دادهها.
اتصال، شبکه و پروتکلهای ارتباطی مورد استفاده با این دستگاههای دارای وب تا حد زیادی به برنامههای خاص استفاده شده در اینترنت اشیا بستگی دارد. اینترنت اشیا همچنین میتواند از هوش مصنوعی (AI) و یادگیری ماشین (Machhine Learning) برای کمک به آسانتر و پویاتر کردن فرآیندهای جمعآوری دادهها استفاده کند.
نحوه کار اینترنت اشیا چگونه است
اینترنت اشیا به انسان کمک میکند تا هوشمندتر زندگی و کار کند و همچنین کنترل کاملی بر زندگی خود به دست آورد. اینترنت اشیا علاوه بر این که دستگاههای خانه را هوشمند میکند و به اصطلاح خانه هوشمند را ارائه میکند، برای تجارت و کسب و کارها هم ضروری است. IoT به ها کمک میکند تا بر نحوه عملکرد سیستمهایشان نظارت لحظهای داشته باشند و عملکرد تمامی دستگاهها، از عملکرد ماشینها گرفته تا زنجیره تامین و عملیات لجستیک، را حتی از راه دور بررسی کنند.
اینترنت اشیا شرکتها را قادر میسازد تا فرآیندها را خودکار و هزینههای نیروی کار را کاهش دهند. این فناوری برتر و نوظهور با خودکارسازی کارها، ضایعات را کاهش میدهد، ارائه خدمات را بهبود میبخشد، تولید و تحویل کالا را کمهزینهتر میکند و همچنین شفافیت را در معاملات با مشتری افزایش میدهد.
به این ترتیب، اینترنت اشیا یکی از مهمترین فناوریهای زندگی روزمره انسان امروزی است و از آنجایی که ها هر روز نیاز به وجود دستگاههای متصل را برای ماندن در عرصه رقابت درک میکنند، تکنولوژی IoT نیز به کار خود ادامه میدهد و توسعه مییابد.
اینترنت اشیا چندین مزیت را به سازمانها ارائه می دهد. برخی از مزایا مربوط به صنعت خاصی و برخی دیگر در چندین صنعت قابل اجرا هستند. برخی از مزایای مهم اینترنت اشیا برای کسبوکارها عبارتند از:
اینترنت اشیا شرکتها را تشویق میکند تا در روشهای نگرششان نسبت به بازنگری کنند و این کار به کمک ابزارهایی انجام میشود که IoT برای بهبود استراتژیهای در اختیار شرکتها قرار میدهد.
به طور کلی، از اینترنت اشیا در صنایع تولیدی، حملونقل و سازمانهای خدماتی بسیار استفاده میشود. اما استفاده از این تکنولوژی در صنایع کشاورزی، زیرساختها و صنایع اتوماسیون خانگی هم افزایش پیدا کرده و موجب شده است تا بسیاری از سازمانهای فعال در این صنایع به سمت تحول دیجیتال سوق پیدا کنند.
اینترنت اشیا کار کشاورزان را تسهیل میکند. حسگرهایی که در اینترنت اشیا برای صنایع کشاورزی استفاده میشوند، میتوانند دادههای مربوط به بارندگی، رطوبت، دما، خاک و سایر عوامل را جمعآوری کنند و به این ترتیب به خودکارسازی تکنیکهای کشاورزی کمک کنند.
اینترنت اشیا امکان نظارت بر عملیات زیرساخت را هم فراهم میکند. برای مثال، حسگرهای اینترنت اشیا برای نظارت بر عملکرد ساخت یا تغییرات در ساختمانهای سازهای، پلها و سایر زیرساختها استفاده شوند. استفاده از این تکنولوژی در عملیات زیرساخت مزایایی مانند صرفهجویی در زمان و هزینه، بهبود کیفیت زندگی و گردش کار بدون استفاده از کاغذ را به همراه دارد.
استفاده از IoT در مقیاس وسیعتر نیز مشاهده میشود و از آن برای کنترل هوشمند شهرها بهره برده میشود؛ شهرهای هوشمند میتوانند به شهروندان در کاهش ضایعات و مصرف انرژی کمک کنند.
مزایای اینترنت اشیا برای سازمان ها و شرکت ها
برخی از مزایای اینترنت اشیا شامل موارد زیر است:
برخی از معایب اینترنت اشیا شامل موارد زیر است:
پر بازدیدترین مقالات ما را در این بخش دنبال نمایید
مدیریت ناوگان با بهره گیری از اینترنت اشیاء
اینترنت اشیا در دنیای واقعی کاربردهای متعددی دارد، از اینترنت اشیای مصرف کننده و اینترنت اشیای سازمانی گرفته تا اینترنت اشیای تولیدی و صنعتی (IIoT). از این تکنولوژی در صنایع مختلف از جمله خودروسازی، مخابرات و انرژی استفاده میشود. در ادامه به چند کاربرد IoT اشاره میکنیم:
کاربردهای اینترنت اشیا
چندین استاندارد در حال ظهور برای اینترنت اشیا وجود دارد که از میان آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
با افزایش تعداد دستگاههای متصل، محیط زندگی و کار ما مملو از محصولات هوشمند میشود. از خودروهای متصل به اینترنت گرفته تا گجتهای پوشیدنی همگی در رفاه و آسایش بیشتر انسان نقش دارند. در این مطلب به طور کامل به اینترنت اشیا پرداختیم و با کاربردهای آن آشنا شدیم.
اینترنت اشیا یا IoT به انسان کمک میکند تا کار خود را هوشمندتر انجام دهد و کنترل دقیقتری بر وسایل و محیط پیرامون خود داشته باشد. انتظار میرود که در آینده، تعداد دستگاههای متصل به اینترنت افزایش بیشتری داشته باشد. شاید چند سال بعد، حتی صندلیها و نیمکتها هم مجهز به اینترنت شوند تا بتوانند به رفاه و سلامت بیشتر انسان کمک کنند.
نظرات یا پیشنهادهای خود را در این قسمت به اشتراک بگذارید