گروه تحقیقات خدمات مخابراتی کاوشکام آسیا

تفاوت سامانه ردیابی با سامانه مدیریت ناوگان چیست؟

02 آبان ، 1402
تیم تحقیقاتی کاوشکام
0 کامنت

بسیاری از کسب و کارها و سازمان‌ها برای ارائه خدمات و محصولات خود به همه افراد جامعه نیاز به یک سیستم حمل و نقل سراسری دارند. در این سیستم حمل و نقل از وسایل نقلیه مختلف بر حسب نیاز استفاده می‌شود تا محصولات و کالاها به نقاط مختلف برسد. این ناوگان حمل و نقل نیاز به یک سیستم مدیریتی کارآمد دارد تا بتواند به بهترین شکل فرایند حمل و نقل و توزیع کالا و محصولات را انجام دهد. امروزه به لطف پیشرفت فناوری و توسعه ردیاب‌ها، با استفاده از سامانه مدیریت ناوگان می‌توان این کار را به بهترین شکل ممکن انجام داد. در این مقاله قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم که تفاوت ردیاب با سامانه و نرم افزار مدیریت ناوگان چیست و هر یک در چه شرایطی کاربرد داشته و مورد استفاده قرار می‌گیرند. 

تفاوت سامانه ردیابی با سامانه مدیریت ناوگان

سامانه مدیریت ناوگان حمل و نقل چیست؟

به منظور درک بهتری از تفاوت ردیاب و مدیریت ناوگان، ابتدا باید تعریف درستی از سامانه مدیریت ناوگان ارائه کرد. این سامانه به مجموعه‌ای از عملکردها گفته می‌شود که به مدیریت اجازه می‌دهد تا از این طریق بتوان ریسک‌های مربوط به اجرا و همچنین هزینه‌های اضافی مربوط به حمل و نقل را کاهش داده و به کمترین میزان برساند. این سامانه‌ها معمولا بر پایه مقیاس‌پذیری طراحی می‌شود و می‌توان از آن‌ها در ناوگان‌های کوچک و بزرگ استفاده کرد. از مهم‌ترین وظایف و کاربردهای این سامانه که در مبحث تفاوت ردیاب خودرو با مدیریت ناوگان باید مورد توجه قرار بگیرد،‌ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تعیین موقعیت مکانی و ردیابی خودروهای موجود در ناوگان به صورت لحظه‌ای
  • قابلیت آماده‌سازی و ارسال انواع گزارش به صورت لحظه‌ای از وضعیت ناوگان
  • امکان مدیریت لحظه‌ای و مؤثر خودروهای ناوگان
  • افزایش سطح امنیت و ایمنی وسایل نقلیه و رانندگان
  • امکان کنترل و بررسی وضعیت ناوگان به صورت لحظه‌ای

به منظور درک بهتر تفاوت ردیاب با مدیریت ناوگان باید به این نکته اشاره کرد که این سامانه کاملا به صورت هوشمند طراحی شده و با ویژگی‌های کاربردی خود این امکان را فراهم می‌کند که بتوان ناوگان حمل و نقل را به صورت 24 ساعته و لحظه‌ای کنترل کرد. در واقع با استفاده از این سامانه زمان کمتری برای کنترل و مدیریت ناوگان صرف می‌شود و می‌توان این زمان را به منظور انجام برنامه‌ریزی‌های کاربردی و مهم‌تر در جهت دستیابی به اهداف سازمان صرف کرد.

 اهداف سامانه مدیریت ناوگان چیست؟

اهداف سامانه مدیریت ناوگان چیست؟

هر سازمان برای ارائه محصولات و خدمات خود یا انجام بخشی از فرایندهای کاری از یک سری وسایل نقلیه بر حسب نیاز استفاده می‌کند که برای مدیریت آن‌ها به سامانه مدیریت ناوگان نیاز دارد. در خصوص تفاوت ردیاب با مدیریت ناوگان باید به این موضوع اشاره کرد که هدف اصلی استفاده از این سامانه این است که بر چرخه عمر وسایل نقلیه کنترل و نظارت وجود داشته باشد؛ کاهش ریسک و هزینه‌های جاری، افزایش بهره‌وری وسایل نقلیه و کارکنان و همچنین رعایت اصولی قوانین از دیگر اهداف استفاده از این سامانه در سازمان‌های مختلف است. این سازمان‌ها در صورت استفاده از سامانه مدیریت ناوگان می‌توانند در کنار ارائه خدمات بهتر به مشتریان خود، به میزان قابل توجهی هزینه‌های را کاهش دهند.

کاربردهای سیستم مدیریت ناوگان

در مبحث تفاوت ردیاب و مدیریت ناوگان باید به این موضوع اشاره کرد که اصلی‌ترین هدف از طراحی سیستم مدیریت ناوگان این است که طبقه‌بندی اطلاعات و هوشمندسازی خودروهای سازمانی و مدیریت آن‌ها به بهترین نحو ممکن انجام شود. با استفاده از این سامانه می‌توان اطلاعاتی در زمینه نحوه رانندگی، تصادفات رخ داده، میزان سرعت خودروها در جاده، میزان مصرف سوخت، مسافت‌های طی شده توسط خودروها، زمان روشن و خاموش بودن اتومبیل و غیره بدست آورد. با استفاده از این اطلاعات می‌توان به خوبی ناوگان حمل و نقل را مدیریت کرد؛ این اطلاعات و داده‌ها توسط یک دستگاه کوچک به نام ردیاب که درون خودرو تعبیه شده و به منظور ارائه گزارش‌های مختلف در اختیار نرم‌افزار مدیریت ناوگان قرار می‌گیرد.

مزایای استفاده از سامانه مدیریت ناوگان حمل و نقل

مزایای استفاده از سامانه مدیریت ناوگان حمل و نقل

در خصوص تفاوت ردیاب با مدیریت ناوگان باید به این نکته توجه کرد که سازمان‌های دارای تعدادی خودرو به منظور ارائه خدمات یا انجام برخی فرایندهای کاری به داده‌های کارآمدی مانند شرایط سلامت فیزیکی خودروها، نحوه عملکرد رانندگان، زمان ورود و خروج آن‌ها و مسیرهای حرکتی به منظور مدیریت بهتر نیاز دارند. همه این اطلاعات توسط سامانه‌های مدیریت ناوگان در اختیار مدیران سازمان قرار می‌گیرد. از مهم‌ترین مزایای استفاده از این سامانه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

رعایت قوانین و استانداردها

آشنا کردن رانندگان با قوانین و استانداردهای مختلف در زمینه حمل و نقل درون و برون شهری نمی‌تواند عمل به این قوانین از سوی آن‌ها را تضمین کند. با استفاده از سامانه مدیریت ناوگان این امکان وجود دارد که بتوان بر نحوه رعایت قوانین و استانداردهای کشوری و بین‌المللی توسط رانندگان نظارت کرد و نحوع عملکرد آن را مورد پایش و ارزیابی قرار داد.

مدیریت هزینه‌های ناشی از سوخت در ناوگان

یکی از موضوعات مهمی که در خصوص تفاوت ردیاب با مدیریت ناوگان باید مورد اشاره قرار بگیرد، مدیریت هزینه‌های مربوط به مصرف سوخت با توجه به افزایش قیمت این فراورده‌ها است. با توجه به افزایش قیمت سوخت یکی از مواردی که می‌تواند در سودآوری یک سازمان مؤثر واقع شود، کاهش و مدیریت هزینه‌های مربوط به سوخت ناوگان حمل و نقل است. سامانه مدیریت ناوگان با ارائه اطلاعاتی مانند سرعت رانندگان، مسیرهای حرکتی، میزان توقف‌ها و غیره شرایطی را فراهم می‌کند که مدیران بتوانند برنامه‌هایی را در جهت مصرف بهینه سوخت اجرا و پیاده‌سازی کنند. 

نگهداری و تعمیرات وسایل نقلیه ناوگان

نگهداری و تعمیرات وسایل نقلیه ناوگان

ناوگان حمل و نقل در سازمان‌های مختلف یکی از واحدهایی است که فعالیت بسیار زیادی دارد؛ این سطح از فعالیت باعث می‌شود که استهلاک وسایل نقلیه بالا رفته و به مرور زمان آسیب‌های مختلفی به آن‌ها وارد شود. به همین دلیل در این سازمان‌ها نظارت دقیق بر وضعیت فیزیکی و سلامت خودروها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و می‌توان با کسب اطمینان از سلامت ماشین‌ها و تعمیر قطعات مورد نیاز در زمان مناسب از بروز مشکلات اساسی در آن‌ها جلوگیری به عمل آورد. یکی از مزایایی که در بحث تفاوت ردیاب و مدیریت ناوگان باید به آن اشاره کرد، امکان ثبت زمان دقیق انجام سرویس‌ها دوره‌ای مربوط به هر خودرو در سامانه است؛ ثبت این زمان باعث می‌شود که در زمان‌های پیش‌بینی شده برای مدیران هشدار ارسال شود و آن‌ها بتوانند کنترل و نظارت بیشتری بر تعمیر و نگهداری ناوگان خودرو داشته باشند.

حفظ سلامتی و ایمنی رانندگان

رانندگی و حمل و نقل درون و برون شهری یکی از مشاغل پرخطر به حساب می‌آید و تصادف یکی از حوادث اجتناب‌ناپذیر در این شغل است. با استفاده از سامانه مدیریت ناوگان و نظارت بر رفتار رانندگان در طول سفرها، بررسی وضعیت سلامت خودرو، انتخاب مسیر مناسب و غیره می‌توان به میزان قابل توجهی از بروز این حوادث پیشگیری کرده و سلامتی و ایمنی رانندگان در طول سفرهای کاری را تضمین کرد.

تحلیل اطلاعات و گزارش‌ها

یکی دیگر از خدماتی که در مبحث تفاوت ردیاب با مدیریت ناوگان باید مورد اشاره قرار بگیرد، تحلیل اطلاعات و ارائه گزارش‌های مختلف مربوط به خودروها است. در سازمان‌هایی که از تعداد زیادی وسیله نقلیه برای انجام امور مختلف استفاده می‌کنند، بدون شک نظارت بر همه خودروها و فعالیت آن‌ها به صورت سنتی و دستی کار دشواری بوده و ممکن است با خطاهای زیادی نیز همراه باشد. با استفاده از سامانه مدیریت ناوگان به راحتی می‌توان اطلاعات مربوط به هر خودرو را ثبت کرده و در زمان نیاز از این اطلاعات، گزارش‌های مختلف و طبقه‌بندی شده دریافت کرد. این قابلیت باعث می‌شود که نظارت بر ناوگان به راحتی و در مدت زمان کمتری انجام شود.

بررسی تفاوت ردیاب با مدیریت ناوگان

تفاوت ردیاب با مدیریت ناوگان

سامانه ردیابی با سامانه مدیریت ناوگان از نظر سخت‌افزاری تفاوت ندارد؛ زیرا در هر دو حالت از دستگاه‌های ردیاب (GPS) درون خودروهای مختلف به منظور تعیین موقعیت مکانی دقیق استفاده می‌شود. تفاوت ردیاب با مدیریت ناوگان در نرم‌افزارهایی است که به سخت‌افزار متصل می‌شوند. به طور کلی مدیریت ناوگان به منظور رفع نیازهای سازمان‌ها طراحی شده اما سامانه ردیابی برای رفع نیازهای افراد طراحی شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سخن پایانی

با توجه به اینکه امروزه سازمان‌ها از وسایل نقلیه مختلف به منظور ارائه محصولات و کالاهای خود به مشتریان و همچنین انجام امور و فرایندهای مربوطه استفاده می‌کنند، مدیریت این ناوگان از اهمیت زیادی برخوردار است. امروزه به لطف پیشرفت فناوری این امکان فراهم شده که با استفاده از ردیاب و سامانه‌های مدیریت ناوگان بتوان به راحتی خودروهای موجود در ناوگان را مدیریت کرده و اطلاعات جامع و دقیق در مورد موقعیت مکانی، نحوه رفتار راننده، مسیر حرکت، سرعت خودرو و غیره به دست آورد. در واقع مهم‌ترین تفاوت ردیاب با مدیریت ناوگان ارائه اطلاعات جامعی است که می‌تواند به منظور مدیریت بهتر خودروها و کاهش هزینه‌های جانبی مورد استفاده قرار بگیرد.


اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی

نظرات یا پیشنهادهای خود را در این قسمت به اشتراک بگذارید

به این صفحه امتیاز دهید
میانگین امتیاز کاربران | امتیاز 5 از 5 (از 32 رای)