پزشکان و محققان همیشه در تلاش بودهاند تا بتوانند هدف مهم خود یعنی سلامت بیشتر در جامعه دست پیدا کنند و بروز مشکلات ناگهانی برای بدن را کنترل کنید. بیماریهای قلبی یکی از شایعترین مشکلات سلامتی در میان مردم جهان است و طبق بررسیها، بیشترین آمار مرگ و میر در جهان ناشی از مشکلات قلبی و عروقی بوده است. سیستم عصبی قلب آن را در حال تپش نگه میدارد و سیستم هدایتی آن ریتمی منظم به تپش قلب میبخشند.
هر گونه اختلال موجب میشود تا فرد دچار حملات قلبی شود. یکی از راههای پیشگیری از بروز حملات قلبی و مراقبت از بیماران قلبی، استفاده از دستگاهی به نام دستگاه نوار قلب ECG یا الکتروکاردیوگراف است. آیا با این دستگاه آشنایی دارد؟ آیا میدانید که چه موارد و مسائلی را می توان با دستگاه نوار قلب ECG بررسی کرد؟ کاربرد دستگاه نوار قلب ECG چیست؟ در این مطلب با ما همراه باشید تا بیشتر با این ابزار کاربردی پزشکی آشنا شویم.
دستگاه نوار قلب ای سی جی
قلب انسان دارای یک سیستم الکتریکی است که سیستم هدایتی قلب هم نامیده میشود. این سیستم وظیفه کنترل عملکرد پمپ قلب و انقباض و انبساط آن را دارد. عملکرد صحیح و مناسب این سیستم الکتریکی سلامت قلب را تضمین میکند. برای پی بردن به عملکرد صحیح این سیستم، باید سیگنالهای ارسالی آن بررسی شوند.
به همین دلیل، زمانی که یک فرد احساس میکند که در ناحیه قفسه سینه دچار درد شده یا تنفس او سخت شده است و یا علائمی دارد که در حالت عادی بروز نمیکند، پزشک به کمک دستگاهی به نام الکتروکاردیوگراف (Electrocardiograph) یا دستگاه نوار قلب، سیگنالهای سیستم الکتریکی قلب او را اندازه میگیرد. این دستگاه به اختصار ECG یا EKG نامیده میشود. سیگنالهای اندازهگیری شده به صورت منحنی روی کاغذ چاپ میشوند. این منحنی، الکتروکاردیوگرام یا به اصطلاح عموم نوار قلب ECG نامیده میشود.
دستگاه نوار قلب
اکنون که تا حدودی با دستگاه الکتروکاردیوگراف و نوار قلب ECG آشنا شدید، احتمالاً این سوال برایتان مطرح میشود که چه موارد و مسائلی را می توان با دستگاه نوار قلب ECG بررسی کرد و دستگاه نوار قلب چه کاربردهایی دارد؟ در پاسخ باید گفت که نوار قلب کاربردهای گستردهای دارد که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کاربرد دستگاه نوار قلب ECG
به طور کلی از دستگاه نوار قلب ECG نباید به عنوان وسیلهای برای تشخیص تمامی بیماریهای قلبی استفاده کرد. بعضی از مشکلات و بیماریها با روشهای دیگری قابل تشخیص هستند که انتخاب روش تشخیص بر عهده متخصص قلب است. اما دستگاه نوار قلب یکی از پرکاربردترین وسیلههای تشخیص دقیق مشکلات قلبی محسوب میشود.
مطالب بیشتر ما را از دست ندهید
نوار قلبی میتواند موارد زیر را مشخص کند:
تشخیص های دستگاه نوار قلب
برای تهیه نوار قلب ECG، الکترودهای فلزی دستگاه الکتروکاردیوگراف روی مچ پا، سینه و مچ دست قرار می گیرند تا از طریق سیمها، سیگنالهای الکتریکی قلب و اطلاعات لازم را به دستگاه انتقال دهند. دستگاه بعد از دریافت این سیگنالها، آنها را به صورت امواجی معنادار روی کاغذ چاپ میکند. با بررسی موجها میتوان به وضعیت سلامت قلب و مشکلاتی که قبلا در آن رخ داده پی برد.
مشکلات و اختلالات قلب معمولاً بر فعالیت الکتریکی قلب انسان تاثیرگذار است. در صورتی که علائمی داشته باشید که پزشک احتمال دهد مشکل قلبی است، شما را به انجام تست نوار قلب توصیه میکند. این علائم عبارتند از:
نوار قلب
در این مطلب سعی داشتیم تا به این موضوع بپردازیم که چه موارد و مسائلی را می توان با دستگاه نوار قلب ECG بررسی کرد و این دستگاه چه کاربردی دارد. استفاده از دستگاه نوار قلب ECG بهترین و متداولترین روش برای بررسی اکثر بیماریهای قلبی و پی بردن به حملات قلبی اخیر و پیشین است. اگر دچار حملات قلبی شدهاید، یا احساس میکنید که آریتمی قلبی دارید و تپش قلب شما طبیعی نیست و یا میخواهید به میزان اثر بخشی داروهای قلبی پی ببرید، استفاده از دستگاه الکتروکاردیوگراف برای بررسی نوار قلبی شما توصیه میشود.
نظرات یا پیشنهادهای خود را در این قسمت به اشتراک بگذارید