یکی از مهمترین و پرکاربردترین دستگاههای پزشکی در حوزه تشخیص و درمان بیماریهای قلبی، دستگاه الکتروکاردیوگراف یا همان دستگاه نوار قلب ECG است. کاربرد دستگاه نوار قلب بسیار وسیع است اما از مهمترین آنها میتوان به تشخیص سکته قلبی اشاره کرد که برای فرد اتفاق افتاده است. دقت این دستگاه برای پزشکان متخصص قلب و تکنیسینها اهمیت بسیاری دارد و اگر دستگاه نتواند با دقت صحیح اطلاعات مربوط به ضربان قلب و آریتمی قلب را نشان دهد، بر زندگی بیمار تاثیر میگذارد. کیفیت نوار قلب مهمترین مسئلهای است که پزشک را در تشخیص بهتر وضعیت قلب کمک میکند. اما علاوه بر کیفیتهای گوناگون، دستگاههای نوار قلب انواع مختلفی نیز دارند که کاربردهای آنها متفاوت است. آیا با انواع دستگاه نوار قلب آشنایی دارید؟ با ما در این مطلب همراه باشید تا با انواع دستگاه الکتروکاردیوگراف بیشتر اشنا شویم.
انواع دستگاه نوار قلب
دستگاههای مدرنی که در حال حاضر در حوزه پزشکی مشاهده میکنیم، ریشه در کشفیات و اختراعات قرن هجدهم و نوزدهم میلادی دارد. اولین بار پزشکی ایتالیایی به نام دکتر لوییجی گالوانی کشف کرد که میتوان جریان الکتریکی عضلات قلب را ثبت کرد. در ادامه راه او، پزشکان و فیزیکدانانی به بررسی این جریان الکتریکی پرداختند تا بتوانند به کمک آن تغییرات وضعیت قلب و مشکلات آن را بررسی کنند.
اما در نهایت دکتر ویلم اینتهوون، فیزیولوژیست هلندی، بود که توانست با توسعه دادن دستگاهی که پیشتر اختراع شده بود، تغییرات قلب را با استفاده از منحنی نشان دهد. او نام منحنیها را الکتروکاردیوگرام نامید. این دستگاه به مرور پیشرفت کرد و دستگاههای نوار قلب امروزی به وجود آمد.
تاریخچه دستگاه نوار قلب
در توصیف کاربرد دستگاه نوار قلب باید بگوییم که این دستگاه به کمک لیدها و الکترودهایی که روی بدن قرار داده میشود، تغییرات جریان الکتریکی قلب را به شکل منحنیهای معنادار روی کاغذی چاپ میکند. این منحنیها الکتروکاردیوگرام یا نوار قلب (ECG) نامیده میشوند. چگونگی این منحنیها وضعیت سلامت یا بیماریهای قلبی را نشان میدهد. نوع دستگاه نوار قلب و کیفیت آن برای تشخیص عملکرد صحیح قلب اهمیت دارد. این دستگاه که روی یک میز و پایه حمل آن قرار دارد، با توجه به هدف خریدار و با ویژگیهای مورد نیاز مصرفکننده تولید و عرضه میشوند.
دستگاه نوار قلب
همانطور که گفتیم، دستگاه نوار قلب به کمک کابل و الکترودهایی که روی بدن بیمار قرار میگیرد، فعالیت الکتریکی قلب و تغییرات آن را اندازهگیری میکند و بر روی کاغذ مخصوص نوار قلب چاپ میکند. دستگاههای نوار قلب با ویژگیهای مختلفی مانند مجهز بودن به صفحه لمسی، داشتن باتری کممصرف و کاغذ نوار قلب باکیفیت، عدم تماس الکترودها و مجهز بودن به زنگ هشدار عرضه میشوند؛ اما به طور کلی، انواع دستگاه نوار قلب را میتوان به سه مدل زیر تقسیم کرد:
برای آشنایی بیشتر با این دستگاه به بررسی هر یک از آنها میپردازیم.
مطالب بیشتر ما را از دست ندهید
همه چیز در مورد دستگاه نوار قلب معمولی
این دستگاه که به اسم دستگاه نوار قلب دوازده لیدی نیز شناخته میشود، دستگاهی است که در کلینیکها برای بررسی تغییرات الکتریکی قلب بیماران استفاده میشود. تستی که این دستگاه برای بررسی عملکرد قلب انجام میدهد، آزمایشی استاندارد است.
برای بررسی فعالیت الکتریکی قلب بیمار با این دستگاه، نیاز است تا فرد روی تخت مخصوص بیمار دراز بکشد، سپس تکنیسین 12 الکترود این دستگاه را روی سینه، بازوها و پاهای بیمار قرار میدهد تا سیگنالهای الکتریکی قلب به صورت همزمان از طریق کابل به دستگاه منتقل شود. نحوه اتصال لیدها و الکترودهای دستگاه نوار قلب در این روش بسیار اهمیت دارد. سیگنالها بر روی کاغذ نوار قلب درج میشود. انجام این آزمایش هیچ گونه درد و ناراحتی برای بیمار ندارد.
این نوع دستگاه الکتروکاردیوگراف دستگاهی کوچک، سبک و قابل حمل است و زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که پزشک تشخیص دهد که نیاز است فعالیت الکتریکی قلب در طولانی مدت (24 تا 48 ساعت) اندازهگیری شود. در واقع در بعضی موارد زمانی که فرد به کلینیک مراجعه میکند و تست او با دستگاه نوار قلب معمولی استاندارد و طبیعی است، ممکن است با خروج از کلینیک و در ساعتی از شبانهروز دچار آریتمی قلبی و دیگر اختلالات قلب شود.
پزشک برای بررسی دقیق مشکلات قلبی این دستگاه کوچک را روی گردن یا روی کمر بیمار میآویزد و با وصل کردن الکترودها روی سینه، بازوها و پاها، نوار قلبی بیمار را تا 48 ساعت بررسی میکند. برخلاف دستگاه نوار قلب معمولی، اطلاعات دریافتی این دستگاه نوار قلب، بر روی حافظه دستگاه ذخیره میشود.
شرکت کاوشکام برای توسعه پزشکی از راه دور، دستگاه نوار قلبی مشابهی با نام دستگاه الکتروکاردیوگرام قلب سبز مدل ECG Patch تهیه و به بازار عرضه کرده است که این دستگاه به صورت 24 ساعته تغییرات الکتریکی قلب را اندازهگیری میکند و از طریق اینترنت به پزشک ارسال میکند. این دستگاه بسیار کم مصرف بوده و تا 14 روز میتواند، نوار قلب را ارسال کند.
دستگاه نوار قلب هولتر
طراحی این نوار قلب به گونهای است که فعالیت الکتریکی قلب بیمار را در حال حرکت روی تردمیل یا دوچرخه ثابت اندازهگیری میکند. علاوه بر عملکرد قلب، میزان تنفس بیمار و فشار خون او نیز در حال فعالیت به صورت مداوم ارزیابی میشود. موارد استفاده از این دستگاه تشخیص بیماری کرونر قلب و بررسی عملکرد قلب و عروق هنگام فعالیت بدنی و استرسهای خارجی است.
دستگاه نوار قلب تست ورزش و استرس
در این مقاله سعی داشتیم تا شما را با انواع دستگاههای نوار قلب و کاربرد آنها آشنا کنیم. الکتروکاردیوگرافهای معمولی، هولتر و دستگاههای تست استرس و ورزش هر یک برای کاربرد خاص خود تهیه شدهاند. برای خرید دستگاه نوار قلب خوب، علاوه بر بررسی ویژگیها و امکانات، باید به نیازهای خود از دستگاه توجه نمایید.
نظرات یا پیشنهادهای خود را در این قسمت به اشتراک بگذارید